در حاليكه جهان در متوقف كردن خونريزي مردم بيگناه سوريه شكست ميخورد، ايران بدنبال دو هدف اصلي حفظ موقعيت خود در داخل كشور و افزايش قيمت هر گونه توافق احتمالي در آينده ميباشد كه رفته رفته احتمال آن بيشتر ميشود.
رژيم اسد بطور مكرر مردم بيگناه در قوطه شرقي در نزديكي دمشق را بمباران كرده و حداقل 500 تن را به كشتن ميدهد. تيمهاي امدادي بطور مستمر در حال بيرون كشيدن اجساد شهروندان از زير آوار هستند.
در حاليكه شوراي امنيت ملل متحد يك قطعنامه آتش بس 30 روزه براي سوريه تصويب كرد، چنين خواسته هايي بايد با اقدامات قوي دنبال شوند.
در حاليكه كشتارها اسفناك هستند، بايد در نظر داشته باشيم تهران نيروي محرك حفظ سوريه به عنوان يك امپراتوري شيعه-ايراني آرزوشده ميباشد. در حاليكه ايران به گسترش جايگاه خود در سوريه ادامه ميدهد، كشورهاي عرب سراسر خليج، آلمان و فرانسه همچنين خواسته هاي قوي طرح كرده اند.
اتحاديه اروپا در تماميت خود بايد همچنين ايران را به اين اشراف برساند كه چنين تخاصماتي غير قابل قبول هستند.
«ارتش نيابتي»
از زماني كه اسد در 2011 بر عليه مردم سوريه اعلام جنگ كرد، ايران بطور تمام عيار از ديكتاتوري او حمايت كرده و در 2015 از روسيه خواستار پشتيباني هوايي جهت تضمين بقاي اين رژيم شد. تهران به خوبي درك ميكند در صورت از دست دادن دمشق حاكميت خود در خطر خواهد بود.
بعد از سقوط حلب و شكست داعش در رقه، و بطور خاص بعد از سود بردن از رويكرد مماشات اوباما، اتحاد تهران-مسكو-دمشق اكنون مناطق باقي مانده تحت كنترل اپوزيسيون سوريه را هدف قرار داده است.
اين اتحاد سپس از طريق صلح مورد حمايت روسيه بدنبال برقراري مجدد كنترل اسد بر سوريه خواهد بود. بدين طريق يك تلاش ضعيف ملل متحد را بيش از پيش زير سئوال ميبرند. روسيه خواستار حفظ پايگاههاي نظامي خود خواهد شد و ايران بدنبال محقق ساختن آرزوي ديرينه خود مبني بر تشكيل نفوذ معني دار در سراسر منطقه تا درياي مديترانه خواهد بود.
همانطور كه بطور گسترده گزارش شده، در مناطقي كه اكنون تحت كنترل اسد هستند، ايران در تلاش براي تشكيل استقرار دراز مدت سپاه پاسداران، حزب الله لبنان، مزدوران استخدام شده از پاكستان، عراق و افغانستان، و همچنين نيروهاي نيابتي محلي سوريه ميباشد.
ژنرال مك مستر، مشاور امنيت ملي آمريكا در دسامبر نگرانيهايي مبني بر «احتمال تشكيل يك ارتش نيابتي توسط ايران» طرح كرد.
تخمينها نشان ميدهند حزب الله در حال تشكيل ناوگاني از 100 هزار موشك مستقر در لبنان و شايد هم سوريه ميباشد. چنين استقرار ايراني در سوريه داراي پتانسيل يك جنگ ديگر در خاورميانه ميباشد، هر چند تهران به احتمال خيلي قوي عقب نشيني خواهد كرد چرا كه اشراف دارد ظرفيت لازمه را ندارد.
دوگانه
در حاليكه ايران ممكن است همانطور كه قاسم سليماني، فرمانده نيروي قدس سپاه پاسداران، بطور علني هدف نهايي خود را «نابودي اسرائيل» طرح كند، هدف اصلي آن دوگانه ميباشد.
نياز تهران به افزايش تخاصمات در خارج از مرزهايش شدت يافته است چرا كه اعتراضات در داخل كشور رو به تشديد است. اوائل اين ماه تنشها در سراسر منطقه شعله گرفت. نيروهاي نظامي اسرائيل يك پهباد نيروهاي مورد حمايت ايران را كه از شهر حمس سوريه به پرواز در آمده بود سرنگون كردند. جتهاي جنگنده همچنين اعزام شدند تا پايگاه كنترل كننده پهباد و چند مقر ديگر را هدف قرار دهند.
اين افزايش تحريكها از اين ديگاه ايران نشأت ميگيرد كه اتخاذ مواضعي قوي در خارج از كشور الزام حفظ نفوذ ميان پايگاه اجتماعي رو به زوال خود ميباشد. شرايط امروزي علي خامنه اي، ولي فقيه ايران را مجبور به اعتراف كرده كه مردم در حال انتقاد به حاكميت و موضع او هستند.
در چنين شرايط فوق العاده يي براي آخوندهاي ايران، قدرتنمايي در مورد يك موضع قوي در خارج از كشور عليه دشمنان خارجي همچنين زمينه يي براي تهران فراهم ميكند تا مخالفت داخلي را سركوب كند.
همكاري جهاني
براي ايران واكنش جامعه جهاني نسبت به تخاصمات آن بسيار مهم است. تهران درك ميكند چه زماني بايد اين موارد را كاهش داده و چه زماني مناسب است آنها را افزايش دهد.
عادل الجبير، وزير خارجه عربستان در يك سخنراني اخير در پارلمان اروپا بر الزام همكاري بين المللي براي جلوگيري از دخالت ايران در خارج از مرزهايش تأكيد نموده و افزود تهران بايد به تلاشهاي خود پايان داده و فهم كند «انقلاب به پايان رسيده است.»
در آن طرف اقيانوس آرام، مايك پنس، معاون رياست جمهوري آمريكا بر اين واقعيت تأكيد كرد كه تهران هنوز اصليترين كشور حاكم تروريسم است و هشدار داد واشينگتن ديگر فعاليتهاي بي ثبات كننده ايران در سراسر منطقه را تحمل نخواهد كرد.
و بعد از بازگشت از سفر خود به خاورميانه، اد رويس، رئيس كميته روابط خارجي مجلس نمايندگان آمريكا در اطلاعيه يي بر تهديدي كه ايران براي كل منطقه ايجاد ميكند تأكيد نمود. به گفته اطلاعيه يي، تدابير اقتصادي و ديپلوماتيك عليه برنامه موشكي ايران و حمايت آن از تروريسم در ديدارهاي او مورد بحث قرار گرفت.
باز ميگرديم به قاره سبز، جايي كه آنگلا مركل، صدر اعظم آلمان خواستار فشار از جانب اتحاديه اروپا بر روسيه و ايران شده تا منجر به پاياني بر خشونت در سوريه گردد. مركل از اين فرصت و نفوذ برخوردار است كه اروپا در پايان دادن به سياست مماشات در قبال ايران و ايستادن در طرف درست تاريخ رهبري كند.
با درك اين وضعيت، ايران در حال افزايش قيمت در سوريه است – مانند بمباران وحشتناك قوطه شرقي – تا به عنوان اهرمي در گفتگوهاي احتمالي آينده در مورد برنامه موشكهاي بالستيك و دخالت در امورات دخالي كشورها استفاده كند.
افكار آخر
جامعه بين المللي، و بطور خاص اتحاديه اروپا، بايد نگران موج جديدي از تنشهاي خطرناك در خاورميانه باشد. رئيس جمهوري آمريكا دونالد ترامپ در اكتبر وعده داد تا با «فعاليتهاي بي ثبات كننده و حمايت از نيروهاي نيابتي تروريستي در منطقه» توسط ايران مقابله كند.
زمان آن فرا رسيده كه درك كنيم ايران نياز دارد قيمتها را در سوريه افزايش دهد تا در آن واحد سركوبي داخلي را ادامه داده و قدرت نمايي در برابر طرف حسابهايش را تجديد كند.
پاسخ آن در حمايت از قيام مردم ايران بر عليه آخوندهاي حاكم و افزايش چشمگير قيمت نقش مخرب تهران در خارج از مرزهايش ميباشد. اين از طريق مطرح كردن تهديد بازگشت تحريمهاي فلج كننده عليه نهادهاي رژيم ميباشد.
Leave a Reply